Τα παιδιά ξεκινούν για το χωριό και θα μείνουν στους παππούδες; Τι να προσέξετε για να μην υπάρχουν δυσκολίες και εντάσεις στις σχέσεις γονιών – παιδιών – παππούδων.

Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν ευτυχία το να υπάρχει ένας μόνιμος τόπος διακοπών, χωριό ή επαρχιακή πόλη, που ζουν οι παππούδες και το οποίο ταυτίζεται με ανεμελιά, ξεκούραση και καλοπέραση. Περιμένουν με αγωνία την έναρξη των διακοπών, όταν θα φύγουν για τα χωριά τους, μακριά από τις σχολικές υποχρεώσεις, το φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα, τους οικογενειακούς κανόνες.

Την ίδια λαχτάρα όμως νιώθουν και οι παππούδες, που θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τα αγαπημένα τους εγγόνια!
Συχνά, οι γονείς προβληματίζονται, γιατί οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους χωρίς ποτέ να τους χαλούν το χατίρι. Υιοθετούν συμπεριφορές διαφορετικές από αυτές των γονιών, χωρίς κανόνες και όρια και θεωρούν ότι ακυρώνουν την προσπάθεια που κάνουν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Θεωρώ ότι οι παππούδες δικαιούνται να κακομάθουν λίγο τα εγγόνια τους και οι γονείς οφείλουν να τους το επιτρέψουν !
Τα παιδιά χρειάζονται ένα διάλειμμα από την αυστηρή καθημερινότητα. Εφόσον οι γονείς, οι οποίοι είναι οι αμιγώς υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών, είναι σταθεροί στις απόψεις τους, κατά την επιστροφή τους στο σπίτι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα μικρά και ανώδυνα διαλλείματα ανοχής και ελευθερίας που θα τους παρέχουν οι παππούδες.

Για να μην υπάρχουν όμως δυσκολίες και εντάσεις στις σχέσεις γονιών –παιδιών- παππούδων καλό θα ήταν να :

  • Εξηγήσετε στα παιδιά ότι οι παππούδες τους αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, αυτή της ασφάλειάς τους. Χρειάζεται λοιπόν τα παιδιά να σέβονται τους κανόνες που βάζουν οι παππούδες τους. Παράλληλα, συζητήστε με τους παππούδες να μην γίνουν υπερπροστατευτικοί, καθώς έτσι τα παιδιά ενδέχεται να αντιδράσουν. Π. χ προφανώς μπορούν σαφώς να κάνουν ποδήλατο ή να παίξουν με τους φίλους τους, σε μέρος όμως, που θα είναι ασφαλή και μπορούν να εποπτεύονται.
  • Συζητήσετε με τα παιδιά σας πώς περιμένετε να συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών στο χωριό. Διατυπώστε με θετικό τρόπο τι περιμένετε να κάνουν. Π.χ. θα ήθελα να πηγαίνεις για ύπνο τη συγκεκριμένη ώρα που έχουμε συμφωνήσει με τους παππούδες.
  • Θέστε ελαστικούς κανόνες με τη γιαγιά και τον παππού, που θα μπορούν να τηρήσουν. Π.χ πόσες ώρες μπορούν να βλέπουν τηλεόραση, πόσα γλυκά και παγωτά μπορούν να τρώνε την ημέρα κ.τ.λ. Εξηγήστε τους ότι οι κανόνες θα εξυπηρετήσουν και τους ίδιους, ανακουφίζοντάς τους από άγχη και παρέχοντας ηρεμία.
  • Βοηθήστε τον παππού και τη γιαγιά να αρνούνται παροχές στα παιδιά, χωρίς να αλλοιώνεται η θετική τους εικόνα. Για ότι θεωρείται αδιαπραγμάτευτο από εσάς – και αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για την κάθε οικογένεια- αναλάβετε εσείς την ευθύνη. Οι παππούδες μπορούν να αναφέρουν τη συμφωνία που έχουν κάνει μαζί σας, και συνήθως τα παιδιά δεν θέλουν να τους εκθέσουν και να τους φέρουν σε δύσκολη θέση να αθετήσουν τη συμφωνία τους.
  • Επιτρέψτε στα παιδιά, ειδικότερα μικρότερων ηλικιών, να πάρουν μαζί τους κάποια αγαπημένα τους αντικείμενα, που θα τους θυμίζουν το σπιτικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλετε στο αίσθημα ασφάλειας των παιδιών και δημιουργείτε μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ σπιτιού και εξοχικού.
  • Τηρήστε σταθερό και αραιό ωράριο επικοινωνίας, έτσι ώστε να νιώθουν όλοι ήρεμοι και ασφαλείς και ταυτόχρονα η γονική απουσία να γίνεται λιγότερο αισθητή. Ζητήστε όμως να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί σας, εφόσον υπάρξει ανάγκη, έτσι ώστε να αισθάνεστε και εσείς ασφαλείς.
  • Αποχαιρετήστε ήρεμα τα παιδιά χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις. Δείξτε με τη συμπεριφορά σας ότι εμπιστεύεστε τόσο τα ίδια, όσο και τους παππούδες τους. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις αμφιβολίες και τις αγωνίες σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και να καλλιεργήσει μια έμμεση αμφισβήτηση στους παππούδες και στα όρια που θα προσπαθήσουν να τους θέσουν.

Οι μέρες που θα περάσουν τα παιδιά μακριά από τη γονική εστία, θα τα βοηθήσουν στην αυτονόμησή τους και στο αίσθημα υπευθυνότητας που είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε στα παιδιά μας.

Ταυτόχρονα, οι παππούδες νιώθουν χρήσιμοι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να απολαύσουν τα εγγόνια τους. Και οι ίδιοι όμως επαναδραστηριοποιούνται και βιώνουν ένα περιβάλλον γεμάτο παιδικές φωνές, γέλια, κλάματα και τραγούδια από όπου αντλούν ενέργεια και ζωτικότητα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι και για τους ίδιους τους γονείς, είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν από τις γονεϊκές ευθύνες, που αναπόφευκτα οδηγούν σε εντάσεις. Να απολαύσουν χρόνο για τον εαυτόν τους, αλλά το πιο σημαντικό, να φροντίσουν τη συντροφική τους σχέση, που αναπόφευκτα φθείρεται από την καθημερινότητα.

Views: 63

Φρίντα Κωνσταντοπούλου

Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων

Κλείστε ραντεβού

Λόγος επίσκεψης *